Hindistan’da Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler

Hindistan, Holi, Boyalı kız

Hindistan’da Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler
Hindistan yolculuğu yapmayı planlıyorsanız, oraya gittiğinizde asla yapmamanız gereken konulara dikkat etmeniz gerekir. Bu arada bölgeden bölgeye de kuralların değişiklik gösterebileceğini belirtmekte fayda var.

Hindistan’ı anlatmak aşırı zor çünkü hem sahip olduğu çeşitlilik, hem de barındırdığı tezatlar sebebiyle genelleme yapmak neredeyse imkansız. Bir yandan bir teknolojide çok hızlı ilerlerken, diğer yandan dünyanın en yoksul nüfuslarından birine sahip.

Hindistan’da Ulaşım
Trafiği göz önünde bulundurun! Hindistan’a indikten sonra ilk yapılan şey muhtemelen bir taksi ya da rickshawa binip otele geçmek olacaktır. Hindistan’daki trafiği tarif etmek pek mümkün değil. Tam anlamıyla bir kaos! 3 şeritli yolda 5 araç ve bir kısım inek olması muhtemelden öte bir realite. Bitmek bilmeyen bir gürültü, korna sesi ve kalabalık daha önce hiç yaşamadığımız bir tecrübe. 10 dakikalık yolu 50dk da almaya hazır olun.

? İletişim. Nasıl desek, Hindistan’da kişisel alan anlayışı farklı. Dokunmak onlar için doğal bir eylem. Özellikle toplu taşıma araçlarında kişisel alanın hiç yokmuş gibi davranıldığını belirtelim. İstanbul’daki metrobüsten deneyimli olan gezginler, ne demek istediğimizi anlayacaklardır.
? Kendine mutlaka kapsamlı bir Hindistan gezi rehberi edin.
? İletişimden devam ediyoruz. Hindistan’da dostluğa değer veriliyor ve insanlar selamlaşmayı seviyor. Tanımadığın insanlar sana selam verecek, senin kültürünü merak edecekler. Bizi dizilerden biliyorlar. Evet, Türk dizileri Hindistan’da çok seviliyor. Bu sayede Türkler onlara ilginç geliyor.
? Hindistan’da iletişim konusunda nelere dikkat etmelisin? “Bu kadarı da fazla” dediğin samimiyetten uzak durmalısın öncelikle. Hindistan’ın popüler yerlerinde turist tuzakları çok fazla. Şöyle örnek verelim: Hediye olduğunu sandığın bir şeye dolaylı yoldan para ödemek zorunda kalabilirsin.
? Bir turist olduğun anlaşılıyorsa muhtemelen kendi çektiğin fotoğraflardan daha çok, senin fotoğrafın çekilecek.
? Hindistan’ın rengarenk kamyonları, tam sosyal medyaya konmalık fotoğraflar çekmek için mükemmel bir detay. Hindistan gezinde, şehirler arası yollarda onlarla karşılaşacaksın, şaşırma!
? Baharatlara alışsan iyi edersin. Sevmiyorsan da global restoranlarda her şeyi bulabilirsin. Kırsal kesimleri keşfe çıkacaksan işin biraz zor.
? Hindistan’ya yiyecek konusunda endişelerin varsa sırt çantanda konserve ve atıştırmalık bir şeyler bulunsun. Hayat kurtarıcı olabilirler!
? Hindistan’da her şey hakkında pazarlık yapabilirsin. İletişimim kuvvetlidir, ağzım laf yapar diyorsan 200 rupilik ürünü 100 rupiye alabileceğini belirtelim.
? Musluk ve çeşme sularından uzak dur.
? Hindistan gezisinde bazen bu kadar da rahatlık olmaz dediğin şeyler göreceksin. Örneğin almak istediğin bir belge için sana 5 saatlik bir süre verilecek ama o süre 2 güne çıkacak. “Hallederiz” kültürüne çok güvenme, mümkün olduğunca işlerini resmi kanallar aracılığıyla hallet.
? Resmi kanallar dedik, konuyu biraz açıyoruz. Her zaman resmi turizm ofislerini kullan. Sana resmi turizm ofisi şurada diyen herkese de inanma. Turist tuzaklarına yakalanmama taktikleri, no: 1!
? Hindistan, fakirliğin sanata dönüştüğü enteresan bir ülke. Hindistan kast sistemi (70’lerde yasalarca iptal edilen ama hala geleneği sürdürülen) hakkında araştırma yaparsan ne demek istediğimizi anlayabilirsin. Şunu demek istiyoruz ki burada çok farklı ya da zengin görünmemek iyi bir fikir.
? Hindistan’da tarihi yerlerin fotoğrafını çekerken biri yaklaşıp “Gel bu tarafa, buradan daha iyi çekiliyor.” diyerek seni bir yere götürürse bil ki sonrasında para isteyecek. Hindistan’da turist tuzaklarına yakalanmama taktikleri, no: 2!
? Hindistan’da iletişim kurarken her kafa sallama şeklinin başka bir anlama geldiğini öğreneceksin.
? Son olarak yaklaşık 1.5 milyar nüfusun yaşadığı bu ülkenin kuzeyinden güneyine yüzlerce farklı kültür, din ve inanış bir arada. Hindistan, renklerin ve ritimlerin ülkesi…

Bunu da oku :  Kısaca Hintçe ve Hindistan

Kazıklanma
Kazıklanmak, turist olmanın bence olmazsa olmazı. Az gelişmiş hangi ülkeye giderseniz gidin, turistseniz mutlaka kazıklanırsınız. Ama Hindistan’da durum biraz çığırından çıkmış durumda. Aynı malı bir yerde 10 rupee’ye bir başka yerde ise 100 rupee’ye görebiliyorsunuz. Aradaki uçurum çok fazla. Dolayısı ile bir şeyi fahiş bir fiyata alıp almadığınızı, ancak birçok yere sorduktan sonra anlayabiliyorsunuz. Ve tahmin edebileceğiniz üzere her yerde pazarlık yapılıyor. Bir örnek vermek gerekirse, 1000 rupee isteyen bir rikshaw şoförüyle 200 rupee’ye anlaşmışlığım var! Pazarlık yapmaktan yılmasam, sanırım fiyatı daha da indirebilirdim.

Bu yazıya oy ver!
[Toplam: 3 Ortalama: 5]
(Visited 307 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment